
Finlands första Vägledare i DMO, Susanne Tuure, har under sin karriär med och för personer med intellektuell funktionsnedsättning (IF) varit med i många delaktighetssatsningar. I ett blogginlägg reflekterar Susanne kring dessa erfarenheter (2025-06-12).

Skåneteamet för DMO, Ann-Christine Gullacksen och RoseMarie Hejdedal, står bakom DMO och svarar för utveckling av modellen och den utbildning som krävs för att bli kursledare för Vägledarutbildning i DMO.
Kursledarutbildning anordnas fortlöpande när behov signaleras och har sedan 2013 som regel anordnats en gång per halvår. sammantaget har ca 120 kursledare för omsorgsområdet utbildats. Dessa kommer från 18 av Sveriges 21 län.
Ett kursledarnätverk (Kursledarringen) har bildats för att ta tillvara erfarenheter, inspirera varandra och säkra modellen..
Kursledarna från hela Sverige rapporterar återkommande fakta om och erfarenheter av genomförda Vägledarutbildningar till utbildarteamet i Skåne för att vi tillsammans ska kunna följa utvecklingen i landet.
Uppföljningen genomfördes i januari 2025 gjordes även den med en ”snabbenkät”. Nedan finns en kort sammanfattning.
Uppföljningen från januari 2024 även den med en ”snabbenkät” till kursledarna visar att DMO är ”levande” i stora delar av landet. Blekinge (Karlshamn), Jämtland-Härjedalen, Jönköping, Norrbotten (Piteå), Stockholm (Olivia Omsorg AB), Skåne, Uppsala, Örebro ÄO och Sörmland (Strängnäs),.Svaren visar att DMO delvis lever kvar inom följande områden;
Sörmland (Eskilstuna), Västmanland, Fyrbodal och Östergötland.
Det är numera ovanligt med regional samordning vilket försvårar att få en bild av DMO-läget i länet.
Uppföljningen från oktober 2022 genomfördes med en ”snabbenkät” som skickades till alla kursledare i landet. Uppföljningen undersöker DMO-läget från 2020 och framåt.
I sammandraget kan bl a utläsas att det finns fortsatt stor användning av DMO på många håll i landet men också att pandemin försvårat möjligheten att använda DMO. Det framgår även att DMO finns med i många verksamheters planering framåt, att det finns behov av utbilda fler Vägledare och av Nytändningskurs för Vägledare.
Uppföljningen av ”Läget i landet” i april 2019 visar;
Det finns kursledare i 18 av Sveriges 21 län som tillsammans genomfört utbildning för 1 194 Vägledare och 43 Brukarvägledare i Sverige.
Under utbildningarna har dessa Vägledare och Brukarvägledare sammantaget ”väglett” i 613 delaktighetsslingor.
152 kommuner har utbildade Vägledare inom funktionshinderområde LSS, 16 kommuner av dessa har även Vägledarteam tillsammans med utbildade Brukarvägledare.
I 49 kommuner finns även Vägledare inom socialpsykiatrin och i 24 kommuner finns utbildade Vägledare inom Vård och Omsorg/äldreomsorg.
I Skåne har gymnasiesärskolan i en kommun utbildade Vägledare.